‘Het plezier en de kracht die zij uitstraalde, gaf mij kippenvel over mijn hele lichaam’

Patrick groeide op in een gezin waar altijd veel in het verenigingsleven werd gedaan. Het werd hem met de paplepel ingegoten en die lepel geeft hij op zijn beurt weer door aan zijn zoons Randy en Wesley. Zijn zoons zijn zelf ook alweer jaren actief als vrijwilliger in het verenigingsleven en bij ADO KIDS.

Alweer bijna 30 jaar geleden startte Patrick Mackaay met vrijwilligerstaken bij voetbalverenigingen HSV DUNO en Haaglandia.

Toen zijn zoon Randy 4 jaar was, mocht hij met de spelers mee het veld oplopen in de wedstrijd ADO en RKC Waalwijk. Patrick: ‘De ADO KIDS Club stond toen nog in de kinderschoenen. Sommige zaken verliepen nog wat chaotisch en ik kwam met wat verbeterpunten in de organisatie. Van het een kwam het ander en nu ben ik al jaren verbonden aan de ADO KIDS Club.
‘Sindsdien help ik de ‘players escort’, vertelt Patrick. Jongens en meisjes t/m 12 jaar krijgen de unieke kans om aan de hand van een ADO Den Haag speler in een vol stadion het veld op te lopen.
Ik organiseer dit, samen met Danny Fonhof bij alle uitwedstrijden en samen met de vaste groep vrijwilligers, bij alle thuiswedstrijden van ADO. Met Marcel Trouwborst hebben we zelfs een vaste fotograaf die alles schitterend vastlegt en onze eigen facebook pagina beheert. Ook help ik waar ik kan bij andere activiteiten van de kidsclub. Ik vind dit heel erg leuk om te doen, en dat dit bij mijn grote liefde ADO Den Haag kan, maakt het nog mooier.

Op de vraag of en waarom dit vrijwilligerswerk hem energie geeft, antwoordt Patrick met volle overtuiging:
‘Het leuke aan mijn taak is dat je de kinderen en ook de ouders en opa's en oma's een onvergetelijke ervaring mee geeft. Het geluk en plezier wat je van de gezichten van de kinderen afleest voor, tijdens en na het oplopen met de spelers, is zo iets moois om mee te maken. Bij thuiswedstrijden mogen de kinderen ook nog een penalty nemen in het stadion, dit maakt het voor hen helemaal een unieke ervaring.’

Op de vraag welk moment hem altijd is bijgebleven, geeft Patrick aan:
‘Haha, het is erg moeilijk om één moment te kiezen uit al deze jaren en vele wedstrijden (ik denk ongeveer tussen de 750 en 800). We hebben met het hele vrijwilligers team (onder de bezielende leiding van Dennis van den Steen) bij de ADO KIDS Club altijd veel lol en plezier! Dat is zeker een reden dat onze groep al zo lang bij elkaar is.
Mijn persoonlijk mooiste ervaring (zonder iemand tekort te doen) is met een blind ADO KIDS lid geweest. Haar moeder vroeg zich af of het allemaal wel goed zou gaan. De kleine meid pakte vervolgens mijn hand en vroeg of we het veld al op mochten komen. Toen zag de moeder dat zij zich geen zorgen hoefde te maken en zij ging met een gerust hart zitten. Het oplopen met het meisje ging prima en we hebben hand in hand een penalty genomen. Het plezier en de kracht die zij uitstraalde, gaf mij kippenvel over mijn hele lichaam. Ik voel het nu weer.’
Patrick zou een boek vol kunnen schrijven over al zijn ervaringen.
Patrick: ‘Het is zo leuk om te doen. Zolang de ADO KIDS Club blijft bestaan en ik het kan doen, zal ik hier mee doorgaan.

In al deze jaren heb ik maar 2 wedstrijden moeten missen. Ik had dit vrijwilligerswerk nooit kunnen doen zonder de steun van mijn vrouw Sylvia.
Als laatste zou ik willen zeggen: Ben jij nog geen lid van de ADO KIDS Club? Waar wacht je op!’

Kinderen kunnen lid worden via: www.adodenhaag.nl/ado-kids/lid-worden.

Achtergrond samenwerking ADO Den Haag en Mooi welzijn:

Voetbalclub ADO Den haag begon in 1996 de samenwerking met Stichting MOOI (nu Mooi welzijn) met het project De Held, waarbij spelers worden ingezet om pestgedrag, racisme, zinloos geweld en homofobie op lagere scholen te bestrijden. Het project loopt nog steeds en kreeg bij het vijftienjarig bestaan in 2011 het ‘Meer dan Voetbal’-label als beloning voor de manier waarop de verbindende kracht van voetbal wordt ingezet voor een betere samenleving. In de ‘Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij’ ontwikkelt de club tegenwoordig legio maatschappelijke activiteiten.
De positieve ervaringen uit de beginjaren van project De Held hebben ADO Den Haag en Mooi welzijn doen besluiten de uitgangspunten van dit project ook te hanteren bij de oprichting van de kidsclub van ADO Den Haag; ADO KIDS.

Via ADO KIDS, dat in de tweede helft van het seizoen 2002/2003 van start ging, wordt getracht een langdurige relatie op te bouwen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Primaire doelstelling is de kinderen te leren kennen, wat de mogelijkheid moet bieden om vroegtijdig zowel positieve als negatieve ontwikkelingen te signaleren. Daarmee wordt het mogelijk om kinderen op te voeden tot de positieve supporter van de toekomst. Project De Held heeft immers bewezen dat de impact die een hoogwaardige voetbalclub heeft, kan worden aangewend om gedrag van de jeugd op een positieve manier te beïnvloeden.

Vrijwilligerswerk bij jou in de buurt

Lijkt het je wel wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Kom eens langs of maak een afspraak bij het dichtstbijzijnde wijkcentrum. Daar vertellen we je graag meer over de mogelijkheden. Vraag naar de intercedent van het vrijwilligerspunt of maak vooraf telefonisch een afspraak.

Het hele artikel in pdf?

Download hier het hele artikel.

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier